3 Mart 2009 Salı

MAYONEZ YAPIMI

MALZEMELER;
1 adet yumurta

1 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı sirke yada limon suyu
İki tutam tuz
Eğer istenirse yarım çay kaşığından az hardal ( hazır olanlardan )
Ben olmadığı için hardal kullanmadım.
YAPILIŞI;Öncelikle tüm malzemeleri yani; yumurta, sıvıyağ, sirke ve tuzu ölçüp, buzdolabına kaldırın.
Bunlarla birlikte; kavanoz ve blendırın ağzınıda buzdolabına kaldırın.
Kavanozun ağzı blendırın ağzı girecek kadar olmalı.
Ben normal konserve kavanozu kullandım.
İyice soğuyan malzemeleri çıkarın.
Artık mayonezimizi yapmaya hazırız.
Kavanoza yumurtayı dikkatli bir şekilde kırın. Yani sarısının patlamamasına dikkat edin.
Sıvıyağ, sirke ve tuzunuda ekleyip, blendırı kavanozun dibine değecek şekilde yerleştirin.
Blendırı en yüksek devirde çalıştırmaya başlayın.
İlk on saniye hiç hareket ettirmeden, kavanozun yarısı mayonez kıvamını alana kadar çırpın.
Blendırı yavaş yavaş yukarı kaldırarak üst ve kenarlarda kalan malzemenin karışmasınıda sağlayın.
Veee tüm malzeme karışıp, koyu mayonez kıvamını aldığında; bir kez hızlıca blendırı kavanozun dibine kadar indirip çıkarın. Bu sayede kenarlarda kalan malzeme ve yağlarda alınmış oluyor.
Hepsi bu kadar. Ev yapımı harika mayoneziniz kullanıma hazır.
Tüm malzemeleri soğuk olarak kullandığımız için, mayonezinizi hemen kullanabilirsiniz.
Önce sulu bir kıvamda oluyor.Sakın paniğe kapılmayın. Çırpmaya devam ettikçe koyulaşıyor.
Eğer mayoneziniz kesilme belirtisi gösterirse sakın vazgeçmeyin. İçerisine 1 yemek kaşığı sıcak su ilave edin. Buda benden size bir püf noktası olsun.
Mayonezimizde hiçbir katkı maddesi olmadığı için 1 hafta içerisinde tüketmenizi öneririm.
Hadi bakalım hanımlar, kolay gelsin.
Harika mayonezinizi dilediğiniz lezzette kulanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: